Skip to Main Content

Mendeley - uporaba orodja za organizacijo referenc in citiranje

Navodila za uporabo orodja Mendeley

Dodatek za brskalnik Mendeley Web Importer

S spletne strani Mendeley si lahko prenesemo tudi dodatek (add-on) Mendeley Web Importer za svoj brskalnik. Dodatek je na voljo za brskalnike Internet Explorer, Chrome, Mozilla Firefox ter Safari, omogoča pa nam neposreden uvoz dokumentov in spletnih strani v knjižnico referenc iz rezultatov iskalnikov in akademskih baz podatkov.

 

 

Po namestitvi dodatka se nam v orodni vrstici spletnega brskalnika pojavi hitri gumb z ikono Mendeleya. Ko se nahajamo na spletni strani vira, ki ga želimo dodati v svojo knjižnico referenc, kliknemo na ikono in s tem zajamemo in shranimo bibliografske podatke izbranega vira. Ob prvi prijavi ali ob menjavi uporabnika vpišemo svoje vpisne podatke.

 

 

Ob kliku na ikono se nam pojavi okno z bibliografskimi podatki, ki jih je zajela aplikacija. Podatke lahko pred uvozom v knjižnico pregledamo in jih po potrebi spremenimo ali popravimo (Edit). Uvoz v knjižnico zaključimo s klikom na Save (Shrani).

 

 

Če želimo hkrati z bibliografskimi podatki v svojo knjižnico shraniti celotno besedilo v dokumentu PDF, je priporočljivo, da v brskalniku odpremo izbrani dokument ter takrat dodamo izbrani vir s hitrim gumbom in ne s spletne strani, ki navaja bibliografske podatke, saj Mendeley zmeraj ne more dostopati do celotnega besedila (odvisno od strukture spletne strani podatkovne baze). Ko je prenos celotnega besedila mogoč, ob uvozu zraven naslova članka vidimo tudi dotično ikono.

 

 

Nekaj spletnih baz, ki podpirajo neposreden uvoz v Mendeley (seznam se spreminja):

{{system_footer}}