Skip to Main Content

ODPRIMO:UM

ACS Open Access Program

V licenčno pogodbo ACS (American Chemical Society) za leto 2022 je vključen program za objave v odprtem dostopu, ki korespondenčnim avtorjem s članic slovenskega konzorcija omogoča 100% kritje stroškov objave članka v odprtem dostopu (t.i. APC - article processing charge)  hibridnih in zlatih odprto dostopnih revijah ACS.

Popust velja za objavo člankov, ki so sprejeti v objavo v letu 2022, s pravilno navedbo podatkov o avtorjevi instituciji in z identifikacijo avtorja z institucionalnim elektronskim naslovom. Po sprejemu članka v objavo avtor v založnikovem sistemu izbere možnost odprte objave, upravičenost pa se preverja in potrjuje centralno, s strani kontaktnih oseb konzorcija.

American Psychological Association (APA)

Pogodba med založnikom American Psychological Association (APA) in konzorcijem za nakup elektronskih virov COSEC v letu 2022 omogoča upravičenim avtorjem brezplačno objavo enega članka upravičenega avtorja v odprtem dostopu.

Upravičen avtor je dopisni avtor članka, ki je član osebja ali študent z veljavnim študentskim statusom pri institucijah, ki imajo dostop do zbirke PsycArticles: Univerzitetna knjižnica Maribor, Fakulteta za varnostne vede UM, Filozofska fakulteta UM.

Kako do uveljavitve vavčerja: upravičen avtor, ki želi članek objaviti v revijah PsycArticles v odprtem dostopu, naj pred oddajo članka to sporoči na elektronski naslov: cosec@nuk.uni-lj.si.

Brill

Podpis pogodbe med EIFL in založnikom Brill prinaša 50% znižanje stroškov objav člankov (APC) za avtorje iz Slovenije, ki želijo objaviti v eni izmed revij založnika Brill do 31. decembra 2023.

Objave z znižanim APC-jem so možne za avtorje iz Slovenije v eni izmed odprtodostopnih ali hibridnih revij Brill.
Kako do znižanega APC-ja: po sprejemu članka v objavo v odprtem dostem se glede na podatke o avtorjevi državi in afiliaciji pred plačilom računa samodejno obračuna popust, do katerega je avtor upravičen.

Več →

Edward Elgar Publishing

       

 

Podpis pogodbe med EIFL in Edward Elgar Publishing prinaša 50% znižanje stroškov objav člankov (APC) za avtorje iz Slovenije, ki želijo objaviti v eni izmed revij založnika Edward Elgar Publishing do 31. decembra 2022.

Objave z znižanim APC-jem so možne za korespondenčne avtorje iz Slovenije v eni izmed devetih revij Edward Elgar Publishing.
Kako do znižanega APC-ja: po sprejemu članka v objavo, urednik pošlje avtorju email, na katerega avtor odgovori in zapiše, da želi uveljaviti 50% znižanje APCja, ki ga zagotavlja pogodba z EIFLom.

Več →

Elsevier

Korespondenčnim avtorjem z Univerze v Mariboru pripada 34 brezplačnih vavčerjev za plačilo stroškov odprtih objav (APC) sprejetih v objavo v letu 2022 v 1.670 hibridnih revijah servisa Science Direct, ki so vključene na seznam upravičenih revij za porabo vavčerjev. Objave v odprtem dostopu nad pogodbeno kvoto vavčerjev v hibridnih revijah in objave v zlatih revijah založnika bodo v letu 2022 upravičene do 20-odstotnega popusta na redno ceno stroška objave (APC). 
 
Kvote za brezplačne vavčerje za leti 2023 in 2024 se bodo določale naknadno. V letu 2023 bodo objave v odprtem dostopu nad pogodbeno kvoto v hibridnih revijah in objave v zlatih revijah založnika upravičene do 10-odstotnega popusta, medtem ko v letu 2024 objave v odprtem dostopu v hibridnih revijah nad pogodbeno kvoto in v zlatih revijah ne bodo upravičene do popusta.

Splošni pogoji:

 • za članke, ki so SPREJETI v objavo v letu 2022,
 • pravilna navedba podatkov o avtorjevi instituciji,
 • identifikacija avtorja z uradnim e-mail naslovom (domeno) institucije.

Avtor po sprejemu članka v objavo v založnikovem sistemu izbere možnost odprte objave, pripadnost korespondenčnih avtorjev institucijam konzorcija in upravičenost do popusta potrjujejo kontaktne osebe v knjižnicah institucij.

Emerald Publishing

 
Konzorcij COSEC in založnik Emerald Publishing sta dosegla dogovor, po katerem lahko upravičeni avtorji z Univerze v Mariboru v letu 2022 uporabijo 4 brezplačne vavčerje za stroške objav prispevkov (APC), t.j. za objave v odprtem dostopu, v vseh revijah Emerald in na odprtodostopnih platformah založnika Emerald (Emerald Open Research).

Podrobnejši opis postopka objave najdete v brošuri Emerald’s allocated APC workflow.

Več →

MDPI Institutional Open Access Program

Univerza v Mariboru se je pridružila programu založnika MDPI – Institutional Open Access Program, ki avtorjem UM v revijah založnika MDPI omogoča objavo člankov z 10% popustom pri plačilu APC.
 

Royal Society of Chemistry

 

Licenčna pogodba z RSC za leto 2022 korespondenčnim avtorjem z Univerze v Mariboru omogoča neomejeno število brezplačnih objav člankov (vavčerji brez plačila APC – Article Processing Charge) v odprtem dostopu v hibridnih revijah založnika in 15% popusta na APC za objave v RSC revijah zlatega odprtega dostopa.

 

Prav tako so vsi avtorji oproščeni plačila APC v zlatih revijah RSC:

 • Chemical Science (brezplačni model),
 • Materials Advances (do sredine 2022),
 • RSC Chemical Biology (do sredine 2022),
 • Environmental Science: Atmospheres (do sredine 2023),
 • Digital Discovery (do sredine 2024),
 • Sensors & Diagnostics (do sredine 2024) in
 • Environmental Science: Advances (do sredine 2024).

Splošni pogoji:

 • za članke, ki so SPREJETI v objavo v letu 2022,
 • pravilna navedba podatkov o avtorjevi instituciji,
 • identifikacija avtorja z uradnim e-mail naslovom (domeno) institucije.

Avtor po sprejemu članka v objavo v založnikovem sistemu izbere možnost odprte objave, pripadnost korespondenčnih avtorjev institucijam konzorcija in upravičenost do popusta potrjujejo kontaktne osebe v knjižnicah institucij.

SAGE Publishing

 
Podpis licenčne pogodbe med konzorcijem COSEC in SAGE Publishing prinaša avtorjem UM možnost brezplačnega objavljanje v odprtem dostopu v hibridnih revijah in 20% popust na stroške objav člankov v zlatih odprtodostopnih revijah (Gold OA). 

Pogodba velja za obdobje od 1. 1. 2021 do 31. 12. 2022.

 

 • Znižan APC v zlatem odprtem dostopu (do 31. 12. 2022): avtor vpiše kodo EIFLOA v plačilni vmesnik in obvesti uredniški odbor SAGE, da je upravičeni do znižanega APC ALI odgovori na e-poštno sporočilo, ki zahteva plačilo s kodo. Opozorilo: Ko je račun izdan, znižan APC ni več mogoč. Znižan APC ni združljiv z drugimi popusti za objavo. Če avtor zahteva več popustov hkrati, se upošteva samo en popust, in sicer najvišji. Več →

Taylor & Francis

Pogodba z založnikom Taylor & Francis v letu 2022 poleg dostopa do revij vključuje 6 vavčerjev za stroške objav prispevkov (APC) avtorjev UM v hibridnih revijah Open Select Standard.

Do brezplačnih vavčerjev so upravičeni dopisni avtorji, ki so študenti, zaposleni ali pogodbeniki UM. Upravičeni avtor se pri oddajanju svojega prispevka identificira kot član UM preko domene njegove elektronske pošte in/ali preko imena njegove institucije. Dokler so avtorjevi instituciji na voljo vavčerji, je po sprejetju prispevka v objavo koriščenje vavčerja odobreno in avtor prejme sporočilo s povezavo, kjer lahko izbere in podpiše licenco Creative Commons. Članek bo nato objavljen v odprtem dostopu.

Wiley

Korespondenčnim avtorjem z Univerze v Mariboru pripada 15 brezplačnih vavčerjev za plačilo stroškov odprtih objav (APC) sprejetih v objavo v letu 2022 v 1.414 hibridnih revijah servisa Wiley Online Library, ki so vključene na seznam upravičenih revij za porabo vavčerjev. Objave v odprtem dostopu nad pogodbeno kvoto vavčerjev v hibridnih revijah založnika bodo v letu 2022 upravičene do 10-odstotnega popusta na redno ceno stroška objave (APC). 
 
Ugodnosti se nanašata na naslednje vrste objav v revijah založnika: Case Study, Commentary, Data Article, Education, Lecture, Method and Protocol, Perspective, Practice and Policy, Rapid Publication, Research Article, Review Article, Short Communication, Technical Note.
 
Institucionalne kvote za brezplačne vavčerje za leti 2023 in 2024 se bodo določale naknadno, objave v odprtem dostopu nad pogodbeno kvoto v hibridnih revijah založnika pa bodo upravičene do 10-odstotnega popusta.

Splošni pogoji:

 • za članke, ki so SPREJETI v objavo v letu 2022,
 • pravilna navedba podatkov o avtorjevi instituciji,
 • identifikacija avtorja z uradnim e-mail naslovom (domeno) institucije.

Avtor po sprejemu članka v objavo v založnikovem sistemu izbere možnost odprte objave (praktični nasveti za avtorje), pripadnost korespondenčnih avtorjev institucijam konzorcija in upravičenost do popusta potrjujejo kontaktne osebe v knjižnicah institucij.

Kontaktna oseba

Bernarda Korez
UKM
++386 (0)2 25 07 447

bernarda.korez@um.si

{{system_footer}}