Skip to main content

ODPRIMO:UM

De Gruyter

V sodelovanju z EIFL sta konzorcij COSEC in založnik De Gruyter podpisala pogodbo, ki avtorjem z Univerze v Mariboru prinaša 30-odstotni popust na stroške objav prispevkov (APC) v odprtem dostopu. Popust velja za prispevke, ki bodo oddani v časovnem obdobju od 26. 02. 2020 do 31. 12. 2021 za objavo v revijah, katerih seznam najdete na povezavi.

Kako do uveljavitve popusta na APC:
• Pri objavi prispevka v reviji zlatega odprtega dostopa (v reviji, kjer je mogoča objava le v odprtem dostopu) bo založnik avtomatično prepoznal avtorjevo upravičenost do popusta na APC.
• Pri objavi prispevka v hibridni reviji (v reviji, kjer se lahko avtor odloči, ali bo članek objavil v odprtem dostopu ali ne) mora dopisni avtor – po sprejetju prispevka – obvestiti uredništvo revije ALI OAfunding@degruyter.com o tem, da želi svoj prispevek objaviti v odprtem dostopu IN da je upravičen do popusta, ker je povezan z Univerzo v Mariboru.

Več →

Elsevier

Elsevier za članke poslane v objavo v letu 2020 ponuja 50% popust na redno ceno stroškov objave prispevkov (APC) korespondenčnim avtorjem z Univerze v Mariboru, ki po sprejemu članka v objavo v založnikovem sistemu izberejo odprto dostopnost članka. Popust velja za objave v 2.165 revijah Elsevier.

Več →

Emerald Publishing

 
Konzorcij COSEC in založnik Emerald Publishing sta dosegla dogovor, po katerem lahko upravičeni avtorji z Univerze v Mariboru v letu 2020 uporabijo 3 brezplačne vavčerje za stroške objav prispevkov (APC), t.j. za objave v odprtem dostopu, v vseh naročniških revijah Emerald (308 revij), v zlatih odprtih revijah založnika Emerald (2) in na odprtodostopnih platformah založnika Emerald (Emerald Open Research).

Podrobnejši opis postopka objave najdete v brošuri Emerald’s allocated APC workflow.

Več →

SAGE Publishing

 
Podpis licenčne pogodbe med konzorcijem COSEC in SAGE Publishing prinaša avtorjem, ki želijo objaviti v eni izmed 196 revij SAGE v zlatem odprtem dostopu, 20% znižanje stroškov objave članka (APC).

Pogodba velja za obdobje od 1. 1. 2019 do 31. 12. 2020. Znižan APC se lahko uveljavi le v revijah v zlatem odprtem dostopu, in ne v hibridnih revijah. Izjema: za objavo v reviji The Journal of International Medical Research ni mogoče zahtevati znižanega APC. Založnik lahko izključi iz ponudbe tudi druge revije.
Kako do znižanega APC: vpišite kodo EIFLOA v plačilni vmesnik in obvestite uredniški odbor SAGE, da ste upravičeni do znižanega APC ALI odgovorite na e-poštno sporočilo, ki zahteva plačilo s kodo. Opozorilo: Ko je račun izdan, znižan APC ni več mogoč. Znižan APC ni združljiv z drugimi popusti za objavo. Če avtor zahteva več popustov hkrati, se upošteva samo en popust, in sicer najvišji.

Več →

ACS Open Access Program

V licenčno pogodbo ACS (American Chemical Society) za leto 2020 je vključen »pilotni program za objave v odprtem dostopu«, ki korespondenčnim avtorjem s članic slovenskega konzorcija omogoča 100% kritje stroškov objave članka v odprtem dostopu (t.i. APC - article processing charge).

Ker je število 100% kritih objav omejeno na 58, se bo financiranje APC izvedlo po principu vrstnega reda prijav člankov. Ves proces poteka v sistemu ACS Open Access Program po posameznih fazah oddaje članka v objavo. Pripadnost avtorja instituciji in identifikacija institucije se določi na osnovi avtorjevega službenega e-poštnega naslova in identifikacijske številke Ringgold v sistemu CCC - Copyright Clearance Centre Rights Link, potrdi pa jo uradni administrator institucije.

MDPI Institutional Open Access Program

Univerza v Mariboru se je pridružila programu založnika MDPI – Institutional Open Access Program, ki avtorjem z UM v revijah založnika MDPI omogoča objavo člankov z 10% popustom pri plačilu APC.
 

Kontaktna oseba

Bernarda Korez
UKM
++386 (0)2 25 07 447

bernarda.korez@um.si

{{system_footer}}