Skip to Main Content

Dostop do elektronskih virov UKM

Vodič po dostopu do elektronskih virov UKM

Navidezno zasebno omrežje (VPN)

Računalniški center Univerze v Mariboru študentom in zaposlenim UM nudi možnost vzpostavitve navideznega zasebnega omrežja oz. VPN (virtual private network) na oddaljenih lokacijah.

Vzpostavljena povezava VPN nam omogoča pridobitev IP naslova znotraj univerzitetnega omrežja in s tem varno komunikacijo z univerzitetnimi računalniki ter varen prenos podatkov med napravami, ki niso na isti geografski lokaciji.

 

Ko smo povezani z VPN s svojo digitalno identiteto UM, lahko do licenčnih elektronskih virov ter rezultatov iskanja v univerzitetnem iskalniku UM:NIK dostopamo neomejeno in brez dodatnih prijav, do posameznih virov pa lahko dostopamo neposredno, in ne zgolj preko povezav na spletnih straneh knjižnice.

 

Namestitvene datoteke priporočenega odjemalca VPN Forcepoint z navodili za namestitev in konfiguracijo za operacijske sisteme Windows, macOS, Linux in Android so na voljo na spletnih straneh RCUM.

 

1. Po namestitvi pred prvo vzpostavitvijo povezave v odjemalcu ustvarimo nov omrežni prehod (gateway) do gostitelja (host) vpn.um.si.

 

2. Za avtentikacijo v odjemalcu vnesemo podatke digitalne identitete Univerze v Mariboru.

 

3. Po uspešni vzpostavitvi povezave avtentikacija velja 24 ur.

{{system_footer}}