Skip to Main Content

3D TISKANJE

3D TISKALNIŠKI SISTEM UNIVERZITETNE KNJIŽNICE MARIBOR

FDM tiskanje / Ciljno nalaganje materiala

FDM je najpogosteje uporabljena tehnologija 3D tiskanja, predstavlja največjo nameščeno bazo 3D tiskalnikov po vsem svetu in je prva tehnologija, ki je izpostavljena širši množici. FDM 3D tiskalniki delujejo tako, da ustvarijo končni izdelek s ciljnim nalaganjem.

Gre za tehnologijo, kjer FDM 3D tiskalnik termoplastični material, v obliki nitke - navite na kolutu, nadzorovano dozira v grelno konico in izdela model z nanašanjem po posameznih slojih. Pri FDM 3D tiskalniku je mogoče prilagoditi temperaturo, hitrost tiskanja, višino izdelka in hitrost hladilnih ventilatorjev.

Ena izmed posebnosti te tehnologije je, da so predmeti v notranjosti v večji meri votli, lahko pa se za zapolnitev notranjosti in dodatne okrepitve izdelka izbere polnilo v obliki črt, satovja ali podobnih oblik. To je še posebej pomembno, saj gostota zapolnitve vpliva na porabo materiala, na čas izdelovanja in končno težo samega izdelka.

Za 3D tiskanje s FDM tehnologijo se kot filamenti največkrat uporablja PLA filament ali ABS filament – ki se uporablja za izdelavo »LEGO kock«, pa tudi inženirski materiali kot so ASA, KARBONSKA VLAKNA, LESENA VLAKNA, PET in PETG ter visokozmogljivi termoplasti PEEK in PEI. 3D tisk s FDM tehnologijo ima veliko prednosti, od možnosti izdelave prototipov in končnih izdelkov iz različnih materialov, izbire različne gostote in posledično nižjih stroškov, enostavne menjave materiala in naknadne obdelave izdelkov, nizkih stroškov vzdrževanja naprave … 

3D postopek tiskanja

{{system_footer}}