Skip to Main Content

3D TISKANJE

3D TISKALNIŠKI SISTEM UNIVERZITETNE KNJIŽNICE MARIBOR

3D tisk in materiali

Vsak proizvajalec tiskalnikov uporablja za svojo tehnologijo specifičen material s  zelo specifičnimi tehničnimi lastnostmi. Nekateri proizvajalci tiskalnikov, omogočajo tisk s točno specifičnimi materiali in so tiskalniki temu tudi prirejeni. Primer tiskalnika, v katerem tiskamo zelo obstojno ABS plastiko (Acrylonitrile butadiene styrene), mora biti v celoti v zaprtem prostoru, saj potrebuje višje temperature za tiskanje. Medtem ko drugi tiskalniki, recimo ki tiskajo s cenejšimi materiali, recimo PLA (Polylactic acid) , ki ni toliko obstojen na vplive iz okolice, ne potrebujejo zaprte komore, so lažje natisljivi, vendar tudi ne tako obstojni. Obstajajo tudi redki 3D tiskalniki, ki omogočajo hkratno večbarvno in več materialno tiskanje 3D objektov.

Spekter materialov v 3D tisku se razteza od transparentnih materialov, temperaturno odpornih, do mehansko obstojnih, kovinskih, togih, raztegljivih in tudi bio materialov za 3D tisk, ki so lahko pridobljeni z reciklažo starih neuporabnih predmetov (na primer: dotrajana ribiška mreža, odpadna avtomobilska vulkanizirana pnevmatika, ipd.)

3D natisnjene objekte je možno tudi naknadno obdelovati in dodelovati ter barvati, galvanizirati, lakirati. Zelo pogosto uporabljen postopek je obdelovanja s hlapi acetona, ki na specifičnih vrstah plastike, topi plasti med seboj in izdelek dobi videz kot da bi bil visoko spoliran in lakiran.

3D materiali in barve med katerimi lahko izbirate

Z-ABS črna

Z-ABS bela

Z-ABS modra

Z-ABS zelena

Z-ABS rdeča

Z-ABS oranžna

Z-ABS rumena

Z-ULTRAT črna

Z-GLASS prosojna

{{system_footer}}