Skip to Main Content

Odprtodostopne revije

Med pozitivnimi premiki znanstvenega komuniciranja je objavljanje v odprtem dostopu. Namen odprtega dostopa je, da so vsi rezultati raziskovanja, financirani z javnimi sredstvi, dostopni vsem pod enakimi pogoji.

Creative Commons licence

Creative Commons (CC) licence nam omogočajo, da delimo znanje in kreativnost z drugimi in tako gradimo enakopraven, dostopen in inovativen svet. Izkoristimo celoten potencial svetovnega spleta za ustvarjanje nove dobe rasti in produktivnosti.

Z CC licenco določimo pod kakšnimi pogoji se avtorsko delo uporablja, deli, ... Z CC licenco lahko delimo besedila, slike, fotografije, glasbene posnetke, avdio posnetke, raziskovalne podatke... Seveda pa nikoli ne smemo pozabiti dela citirati.

Namen in cilje CC licence si lahko ogledate v kratkem informativne videu What are CC lincenses?

CC licenca - Ustvarjanje strojno berljive licence z Beta Choseer 

Različne kombinacije CC licenc:

Priznanje avtorstva 
CC BY

Ta licenca dovoli ostalim, da distribuirajo, predelajo (remixajo) ali prilagodijo vaše delo, ter gradijo na njem, celo v komercialne namene, dokler vas navedejo kot avtorja izvirnega dela. Od vseh licenc na voljo, dopušča ta največjo svobodo za uporabnike. Predlagamo jo, kadar je namen da se vaše delo čim širše deli in uporablja.

 

Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 
CC BY-SA

Ta licenca dovoli ostalim, da distribuirajo, predelajo (remixajo) ali prilagodijo vaše delo, ter gradijo na njem, celo v komercialne namene, dokler vas navedejo kot avtorja izvirnega dela in licencirajo svoje delo pod enakimi pogoji. Pogosto se to licenco primerja s »copyleft« licencami, ki jih poznamo iz sveta prostih programov in odprte kode (ang. Free and Open Source Software). Vsa nova dela, ki temeljijo na vašem bodo nosila isto licenco, zato bodo tudi predelave dopuščale komercialne namene. Wikipedija uporablja to licenco in jo tudi predlagamo za dela, ki bi jim koristilo, da bi vključevala vsebine z Wikipedije in podobno licenciranih projektov.

 

Priznanje avtorstva-Brez predelav 
CC BY-ND

Ta licenca dovoli ostalim, da naprej distribuirajo vaše delo v komercialne ali nekomercialne namene, dokler vašega dela ne spremenijo in vas navedejo kot avtorja izvirnega dela.

 

Priznanje avtorstva-Nekomercialno 
CC BY-NC

Ta licenca dovoli ostalim, da distribuirajo, predelajo (remixajo) ali prilagodijo vaše delo, ter gradijo na njem, v nekomercialne namene. V njihovih delih vas navedejo kot avtorja izvirnega dela in dela ne smejo biti komercialna, ni jim pa treba objaviti njihovega dela pod enakimi pogoji.

 

Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Deljenje pod enakimi pogoji 
CC BY-NC-SA

Ta licenca dovoli ostalim, da distribuirajo, predelajo (remixajo) ali prilagodijo vaše delo, ter gradijo na njem, v nekomercialne namene. V njihovih delih vas navedejo kot avtorja izvirnega dela in dela ne smejo biti komercialna ter morajo biti licencirana pod enakimi pogoji.

 

Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 
CC BY-NC-ND

Ta licenca je najbolj omejujoča od naših šest glavnih licenc, saj dovoljuje ostalim zgolj da prejmejo vaše delo in ga naprej delijo z drugimi, pod pogojem da vas navedejo kot avtorja. Ne smejo pa vašega dela spremeniti ali pa ga uporabljati v komercialne namene.

 

 

 

Predavanja

{{system_footer}}