Skip to main content

Razredni pouk

Izvenšolsko branje na razredni stopnji

Koristne povezave

Slovenska (mladinska) književnost na spletu

www.zupca.net  - avtorji, knjiga meseca, Pesniki in pisatelji, Moja najljubša knjiga, Slovenski ilustratirji ….).

www.ijs.si/lit/leposl.html - zbirka slovenskih leposlovnih knjig (A. T. Linhart, V. Vodnik, F. Prešeren, Brižinski spomeniki, D. Jančar …)

 

Strokovno spremljanje mladinske književnosti v Sloveniji

Preberite članek Milene mileve Blažić

 

Literarni teoretiki s področja mladinske književnosti

http://www.littide.su.se/littvet/homepages/mnikolaj/index.html NIKOLAJEVA, Maria

http://io.uwinnipeg.ca/~nodelman/resources/allbib.htm NODELMAN, Perry

 

http://www.ncrcl.ac.uk/cliss/index.htm REYNOLDS, Kimberly– NCRCL -  Kimberly REYNOLDS je predsednica IRSCL in znanstvenica, ki se ukvarja s sodobno britansko in ameriško mladinsko književnostjo.

 

http://www.mla.org/radio/radio_participants/radio_shows1997#fairytales ZIPES, Jack - največja avtoriteta na področju pravljic. Pravljice ga zanimajo kot sociološki fenomen. Izreden znanstvenik, čigar oddajo o pravljicah (30 minut) si lahko poslušamo na tej spletni strani.

 

http://www.fas.harvard.edu/~folkmyth/TatarPage.htm TATAR, Maria - spletna stran znanstvenice, ki se ukvarja s pravljicami in mitologijo.

 

http://www.firstthings.com/ftissues/ft9706/articles/finn.html - spletna stran o Brunu BETTELHEIMU, o njegovi nagrajeni knjigi Rabe čudežnega, ki je dostopna tudi v slovenščini in njegovi analizi pravljic.

 

 LUTHI, Max – The European folktale: form and nature, 1982.

 

 http://www.classics.upenn.edu/myth/info/propp.php PROPP, Vladimir – Morfologija pravljice, 1928 – predstavitev analize pripovednih elementov v modelu ljudske pravljice- osnova za vse tiste, ki jih zanima teorija mladinske književnosti.

 

http://www.giannirodari.it/ - spletna stran priljubljenega pisatelja in učitelja iz Italije Giannija Rodarija.

 

Svetovna književnost na spletu

www.irscl.com – teorija mladinske književnosti, mednarodna srečanja, teoretični pogledi na svetovno mladinsko književnost.

http://comminfo.rutgers.edu/profesional-development/child/childrenLit/ - spletna stran o mladinski književnosti, tematsko osredotočena, bibliografije, vprašanja za razmišljanje.

http://ion.uwinnipeg.ca/~nodelman/resources/allbib.htm - najbolj kompletna in posodobljena bibliografija s področja mladinske književnosti oz. teorije mladinske književnosti; avtor Perry Noldenman avtor knjige The Pleasures of Childrens Literatures.

www.ijb.de – nepogrešljiva spletna stran za vse, ki jih zanima mladinska književnost v Evropi in svetu.

www.eric.ed.gov – ERIC – spletna stran, ki omogoča dostop do člankov z različnih področij izobraževanja.

 

Ustanove:

Bralna značka Slovenije www.bralnaznacka.si

Društvo slovenskih pisateljev www.drustvo-dsp.si

Zavod RS za šolstvo  https://www.zrss.si/zalozba/knjigarnica 

 

Nagrade s področja svetovne mladinske književnosti

http://www.ibby.org/index.php?id=273 – domača stran IBBY (INternational BOard on Books for Young People) in nagrada H. C. Andersena, ki se za mladinsko književnost podeljuje od leta 1956, za ilustradije od leta 19966.

 http://www.alma.se/page.php?setlanguage=EN  The Astrid Lindgren Memorial Award –  nagrada s področja svetovne otroške in mladinske književnosti za življenjsko delo na področju pisanja in ilustriranja knjig.

 http://nobelprize.org/literature/ domača stran organizcije, ki podeljuje Nobelove nagrade, tudi za književnost  – vredno ogleda: intervjuji z nagrajenci, (literarne) igre za mlade, ipd.


 

{{system_footer}}