Skip to main content

Glasbena in filmska zbirka

O zbirki

Glasbena in filmska zbirka je skupno ime za neknjižno gradivo s področja glasbe in filma v Univerzitetni knjižnici Maribor, njen fond pa šteje več kot 50.000 enot. Vsebuje glasbene zvočne posnetke in videoposnetke na različnih nosilcih (gramofonskih ploščah, zvočnih kasetah, CD-jih, videokasetah, DVD-ji, BD-jih) ter tiskane in rokopisne muzikalije oziroma notno gradivo. Osnovno poslanstvo zbirke je zbiranje, obdelava, hranjenje, posredovanje in promocija kulturno, umetniško, historično ali pa domoznansko relevantnega gradiva ter informacij o njem. Knjižno gradivo s področja glasbe in filma v obliki referenčne in specializirane literature v njeni neposredni bližini (3. nadstr.) dopolnjuje ter omogoča raziskovanje obeh umetnosti z različnih vidikov. Med zadanimi cilji zbirke sta tudi promocija glasbene in filmske kulture, kulturno-umetniško in informacijsko opismenjevanje ter izobraževanje uporabnikov.

Čeprav je večina neknjižnega gradiva shranjena v skladišču knjižnice, je ožji izbor gradiva po novem dostopem v novi Glasbeni in filmski čitalnici. 

Delovni čas skrbnice zbirke

Za informacije in pomoč pri raziskovanju oziroma iskanju gradiva vam je na voljo skrbnica zbirke v svojem delovnem času (vsak dan do 15., ob sredah do 17. ure), ali zunaj tega časa po predhodnem dogovoru (tel.: 02 250 7 472).

Filmska in igralska šola UKM

V zbirki je nastala pobuda za filmsko in igralsko šolo UKM. "Filmika - zabavna šola filma za vse generacije" se je v šolskem letu 1914/15 odvila v naši knjižnici že drugič, potekala pa je od 24. novembra 2014 do 19. junija 2015. V izobraževalnem procesu, ki je obsegal dvajset srečanj po štiri šolske ure z mentorji za scenarij (Marko Radmilovič), režijo (Bojan Labovič), igro (Vlado Novak), filmsko fotografijo (Jurij Pervanje), montažo (Uja Irgolič) in filmsko zgodovino (Damijan Vinter), je do konca vztrajalo 32 udeležencev. V tem času je bil v treh snemalnih dneh posnet tudi kratek igrani film z naslovom "Polna luna", ki je bil premierno predstavljen javnosti 26. novembra 2015 v Lutkovnem gledališču Maribor. V Filmiki I je nastal kratek igrani film "Zaklonišče", ki je bil uvrščen v spremljevalni program Festivala slovenskega filma v Portorožu leta 2014.

Igralska šola "Izrazi.se", ki je nastala v sodelovanju z igralcem in mentorjem Iztokom Bevkom, poteka v UKM že od februarja 2014, njen podnaslov pa se glasi "šola igre, sproščenega nastopa in pozitivne komunikacije". V UKM poteka enkrat tedensko v Likovnem razstavišču, pa tudi na  različnih lokacijah partnerjev projekta - v tem šolskem letu tudi v Kulturnem inkubatorju MKC Maribor. Prva skupina udeležencev se je predstavila javnosti z odlično obiskano predstavo "Otrok" v maju 2015 na Komornem odru SNG Maribor.

Strokovna referentka

Karmen Salmič Kovačič's picture
Karmen Salmič Kovačič
Kontakt:
Univerza v Mariboru, Univerzitetna knjižnica Maribor,
Gospejna 10, 2000 Maribor
02 250 7 472
{{system_footer}}