This is the "Home" page of the "Glasbena in filmska zbirka" guide.
Alternate Page for Screenreader Users
Skip to Page Navigation
Skip to Page Content
Raziskovalni vodiči Vsi vodiči Raziskovalni kalkulator Moodle

Glasbena in filmska zbirka   Tags: film, glasba, glasbeno gledališče, notno gradivo, videoposnetki, zvočni posnetki  

Nazadnje posodobljeno: Jul 10, 2015 URL: http://libguides.ukm.um.si/glasbena Natisni vodič Posodobitve RSSEpoštna obvestila

Home Natisni stran
  Išči: 
 
 

O zbirki

Glasbena in filmska zbirka je skupno ime za zbirki neknjižnega gradiva Univerzitetne knjižnice Maribor s področja glasbe in filma, katere fond šteje več kot 50.000 enot. Vsebuje glasbene zvočne posnetke in videoposnetke na različnih nosilcih (gramofonskih ploščah, zvočnih kasetah, CD-jih, videokasetah, DVD-ji, BD-jih) ter tiskane in rokopisne muzikalije oziroma notno gradivo. Osnovno poslanstvo zbirke je zbiranje, obdelava, hranjenje, posredovanje in promocija kulturno, umetniško, historično ali domoznansko relevantnega tovrstnega gradiva ter posredovanje informacij o njem. Knjižno in neknjižno gradivo s področja glasbe in filma naj bi v obliki referenčne in specializirane literature omogočalo izobraževanje in raziskovanje obeh umetnosti z različnih vidikov. Med zadanimi cilji zbirke sta tudi promocija glasbene in filmske kulture, kulturno-umetniško in informacijsko opismenjevanje ter izobraževanje uporabnikov.

 

Aktualno

V zbirki je nastala pobuda za filmsko in igralsko šolo UKM. "Filmika - zabavna šola filma za vse generacije" se je v šolskem letu 1914/15 odvila že drugič, potekala pa je od 24. novembra 2014 do 19. junija 2015. V izobraževalnem procesu, ki je obsegal dvajset srečanj po štiri šolske ure z mentorji za scenarij (Marko Radmilovič), režijo (Bojan Labovič), igro (Vlado Novak), filmsko fotografijo (Jurij Pervanje), montažo (Uja Irgolič) in filmsko zgodovino (Damijan Vinter). V tem času je bil v treh snemalnih dneh posnet tudi kratek igrani film z naslovom Polna luna, ki bo premierno predstavljen javnosti v jeseni. Igralska šola Izrazi.se - z mentorjem Iztokom Bevkom pa poteka v UKM že od februarja 2014, ter na lokacijah partnerjev projekta - v Knjižnici Josipa Vošnjaka v Slovenski Bistrici, v Mariborski knjižnici ter v Kulturnem inkubatorju MKC Maribor. Prva skupina udeležencev se je v maju predstavila javnosti na komornem odru SNG Maribor s predstavo Otrok.

 

Vrtiljak novosti

IMG1_ALT

Tango

 

Kje se nahaja

Večina gradiva zbirke se nahaja v skladišču, uporabnikom prosto dostopen pa je del gradiva v Glasbeno-filmski čitalnici v III. nadstropju UKM (K7), kjer si lahko zavrtite film, CD-ploščo, pregledujete notno gradivo ali si nekaj od tega izposodite tudi na dom. S popolnejšo opremo bo v čitalnici mogoče tudi vaditi klavir ali si skupinsko ogledati film v hišnem kinu. V neposredni bližini čitalnice se nahaja knjižno gradivo s področja glasbe in filma ter soba skrbnice zbirke (K7K), kjer lahko dobite informacije, pomoč pri iskanju gradiva ter dovoljenje za njegovo izjemno izposojo na dom.

 

Iskanje gradiva in informacije

Medtem ko se vsi bibliografski zapisi gradiva od leta 1989 naprej vnašajo v vzajemni katalog COBIB, sta pri iskanju starejših muzikalij in zvočnih posnetkov pomembno dopolnilo računalniškemu katalogu listkovni abecedni imenski (AIK) in predmetni katalog, ki se nahajata v referentski sobi skrbnice zbirke in sta dostopna v njenem delovnem času. Pri njej lahko dobite tudi informacije po telefonu ali po e-pošti ter posredujete predloge za nakup. Gradivo, ki ima status "v pripravi" lahko z vašo rezervacijo postane dostopno v nekaj dneh.

 

Delovni čas referentke

Vsak pon., tor., čet., pet. od 8.-14.30, ob sredah do 17. ure.

 

Dostopnost gradiva

Večji del gradiva zbirke je dostopen le čitalniško, bodisi zaradi posebnega statusa (obvezni izvod, edini izvod slovenike, glasbene raritete, glasbeni rokopisi), bodisi zaradi svoje občutljivosti. Nekaj gradiva je na voljo le izjemoma za študijske in raziskovalne namene pod posebnimi pogoji (rokopisno notno gradivo, gramofonske plošče, zvočne kasete, zapuščine, posnetki iz arhiva RTV Slovenija ipd.), del gradiva pa je namenjen izposoji na dom. Izbor zanimivega avdio- in videogradiva za izposojo na dom in čitalnico je v prostem pristopu v Glasbeno-filmski čitalnici v III. nadstropju (K7), ostalo gradivo pa se nahaja v skladišču, zato ga lahko poiščete le v vzajemnem katalogu COBIB sistema COBISS na spletu. 

 

Domoznansko gradivo

Poseben status ima domoznansko raritetno in rokopisno gradivo, ki med drugim obsega tudi zapuščine skladateljev in drugih glasbenih umetnikov iz Maribora z okolico ter zvočne in videoposnetke iz zasebnih arhivov ali iz arhiva RTV Slovenija (npr. dokumentarni filmi o znamenitih ustanovah, osebnostih in fenomenih SV Slovenije). Tovrstno gradivo je na ogled izključno čitalniško po dogovoru s skrbnico zbirke.

 

Anketa

Vam je informacija pomagala?

Kako uporabna je ta stran?
(1 = Ni uporabna, 5 = Zelo uporabna)

Dodatni komentarji:


Vaša epošta:


Bibliotekarka - skrbnica zbirke, strokovna referentka za glasbo in film

Profile Image
mag. Karmen Salmič Kovačič, univ. dipl. muz.
Kontaktne informacije
02 250 74 72
Pošlji epošto
 
Opis

Loading  Nalagamo...

Tip